Η συμβουλή της εβδομάδας

0
954

Η αγάπη είναι δώρο (;)
Μόλις χτυπήσει το παιδί, αμέσως το γιατρεύουμε. Όμως, όταν το ακουμπήσει στοργικά η μητέρα του, δεν του απαλύνει τον πόνο αλλά “παίζει καθοριστικό ρόλο στον προσδιορισμό του μεγέθους του εγκεφάλου του παιδιού“, λένε οι επιστήμονες.

Το παιδί με κηλίδες και τόπους συρρίκνωσης στον εγκέφαλο, είναι θύμα σοβαρής παραμέλησης και κακοποίησης. “Κάθε φορά που ένα μωρό δεν αντιμετωπίζεται σωστά κατά τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής του, ειδικά από τη μητέρα – αυτό έχει επίπτωση στην ανάπτυξή του“, λέει ο καθηγητής Allan Schore.

Και αυτή η δυσκολία υπάρχει κι όταν το τωρινό παιδί μεγαλώσει και κάνει δικά του παιδιά. Ο κύκλος αυτός μπορεί να σπάσει με επιτυχία αν υπάρξει πρώιμη παρέμβαση και υποστήριξη σε αυτές τις οικογένειες.

Η μελέτη αυτή σχετίζεται με άλλες έρευνες (2013) από παιδοψυχολόγους και νευροεπιστήμονες του Πανεπιστημίου School of Medicine in Saint Louis, όπου διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά των 6 ετών των οποίων τους προσφέρουν πολύ στοργή, με όρια, έχουν μεγαλύτερο ιππόκαμπο, με δομή για μάθηση, μνήμη και αντίδραση στο στρες.

Η αγάπη κι η στοργή λοιπόν της μητέρας είναι δώρο στο παιδί.

* Η Μαριάννα Λαγουμίδη σπούδασε Δυσλεξία και ΔΕΠ-Υ στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι Διευθύνων Σύμβουλος στην εταιρία i-paidi.gr.