“Απαγορεύεται η διέλευση των ρωσικών αεροσκαφών”

0
211

Στην ανακοίνωση ότι πλέον θα απαγορεύεται τα ρωσικά αεροπλάνα να πετούν πάνω από την Ουκρανία, προέβη ο Πρωθυπουργός της χώρας, Αρσένι Γιατσενιούκ , προκαλώντας εκ νέου ανισορροπία στις ήδη τεταμένες σχέσεις των δύο χωρών.

“Η ουκρανική κυβέρνηση αποφάσισε να απαγορεύσει σε όλες τις πτήσεις των ρωσικών αεροπορικών εταιρειών να χρησιμοποιούν τον ουκρανικό εναέριο χώρο. Η Ρωσία ενδέχεται να χρησιμοποιήσει τον ουκρανικό εναέριο χώρο για προκλήσεις”, ανακοίνωσε ο Γιατσενιούκ.

Να σημειωθεί, ότι από τα τέλη Οκτωβρίου η Ουκρανία και η Ρωσία έχουν απαγορεύσει οποιαδήποτε απευθείας αεροπορική σύνδεση μεταξύ τους, ωστόσο αν και οι ρωσικές αρχές έχουν κλείσει τον εναέριο χώρο τους στα ουκρανικά αεροσκάφη, τα ρωσικά πολιτικά αεροσκάφη μπορούσαν να πετούν πάνω από την Ουκρανία.

νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι η Ρωσία διέκοψε την παροχή φυσικού αερίου στην Ουκρανία, καθώς το Κίεβο δεν έχει προχωρήσει σε νέες πληρωμές, όπως ανακοίνωσε η ρωσική εταιρεία “Gazprom”.

Από την άλλη πλευρά η ουκρανική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου “Naftogaz”, διαβεβαίωσε ότι θα αγοράσει ρωσικό αέριο σε περίπτωση ανάγκης και ότι θα συνεχίσει να διασφαλίζει τη μεταφορά του στην Ευρώπη.

Η “Naftogaz έλαβε το σύνολο της ποσότητας του ρωσικού αερίου που έχει πληρώσει» και «δεν έγινε καμία (νέα) πληρωμή”, ανακοίνωσε η ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου.