Είναι αρκετά και κατ εξακολούθηση τα κρούσματα παράτυπων κι έκνομων πράξεων, στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και σε φορείς του ελληνικού δημοσίου, στους οποίους φαίνεται πως παραβιάζονται νόμοι διαδικασίες και κανόνες.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, επώνυμες καταγγελίες οδήγησαν στη δικαιοσύνη και σε έλεγχο, τις διαδικασίες κρίσεις καθηγητών του τμήματος στατιστικής, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με κατηγορίες για παρέμβαση στη διαδικασία του πρύτανη Κώστα Γάτσιου.
Ο Ακαδημαϊκός έχει μπει παράλληλα στο στόχαστρο τού επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης, Λέανδρου Ρακιτζή, που ερευνά επίσης καταγγελίες για φοροδιαφυγή στο ΕΛΚΕ, στον ειδικό δηλαδή λογαριασμό του ΟΠΑ, στον οποίο οι καθηγητές οφείλουν να καταθέτουν το 15% από εργασίες τους εκτός πανεπιστημίου.
Ο κ. Πρύτανης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, κατηγορείτε ότι ενεργεί μεροληπτικά στη διαδικασία κρίσης μελών ΔΕΠ, για την εξέλιξη ή μονιμοποίηση ημετέρων. Ο κ. Γάτσιος -αν ευσταθούν οι κατηγορίες- στις τελευταίες κρίσεις καθηγητών έστειλε τη λίστα των επιτυχόντων (ως όφειλε, βάσει του νόμου) εντός διμήνου στο Υπουργείο Παιδείας, για να πάρουν ΦΕΚ διορισμού. Δεν έκανε, όμως, το ίδιο και με τη λίστα των αποτυχόντων, για την οποία είχε ανάλογη υποχρέωση.
Την κράτησε -παράνομα- και προωθεί την επανεξέταση των υποψηφίων, γιατί -όπως κατηγορείται- μεταξύ των υποψηφίων υπάρχει κι εκλεκτός του. Ο πρύτανης κ. Γάτσιος κατηγορείτε για μεροληπτική και άνιση μεταχείριση των υποψηφίων. Η υπόθεση έχει φτάσει στην δικαιοσύνη, που κινεί όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες.
Παράλληλα η υπόθεση, που έχει προκαλέσει σάλο στην πανεπιστημιακή κοινότητα, έγινε αφορμή να επισκεφτεί το ΟΠΑ και συγκεκριμένα το ΕΛΚΕ, κλιμάκιο του επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης, Λέανδρου Ρακιτζή.
Όπως υποστηρίζεται από τις καταγγελίες και τα πρώτα ευρήματα, ο υποψήφιος καθηγητής πανεπιστήμιου που κόπηκε κι ελεώ του κ. Πρύτανη επιχειρείται να μπει παρατύπως στη διαδικασία επανεξέτασης, οφείλει στον ειδικό λογαριασμό του ΟΠΑ εισφορές της τάξεως των 100.000 ευρώ!
Ο νέος Υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης (και με το αισθητήριο και την αξιολόγηση του Δημοσιογράφου), οφείλει σε άμεσο χρόνο να σπάσει τα όποια αποστήματα στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, εφαρμόζοντας αυστηρά τις νόμιμες διαδικασίες, και στέλνοντας σπίτι τους όποιους επίορκους, για τους οποίους πολύ κουβέντα γίνεται τελευταία.
Εκτός και αν, κύριε Φίλη, θέλετε να επιβεβαιώσετε τον κ. Ρακιτζή, που πρόσφατα τόνισε σε συνέντευξή του ότι “η διαφθορά είναι διάχυτη στην ελληνική κοινωνία, μας κοστίζει 33 δις ετησίως και δεν καταπολεμάτε γιατί δεν υπάρχει πολιτική βούληση”!
Για να συμπληρώσει ότι “η μεγαλύτερη διαφθορά εντοπίζεται σε ψηλά ιστάμενα άτομα, ανώτατου εκπαιδευτικού επιπέδου”. Είπατε τίποτα κ. Φίλη; Μήπως ο κ. Πρύτανης θα μπορούσε να σας εξηγήσει τί γίνεται εκεί στο ΟΠΑ και τον ΕΛΚΕ, ως έχει υποχρέωση; Εκτός και αν υπάρχει μορφή ασυλίας, που δεν την γνωρίζουμε εμείς οι ταπεινοί.
Αυτή η ιστορία με τους καθηγητές, τα πτυχία, τις προαγωγές και τα διάφορα, έχει -όπως πληροφορηθήκαμε- ανοίξει τον ασκό του Αιόλου και σε αλλά πανεπιστημιακά ιδρύματα και -μετά από καταγγελίες- είναι έτοιμη μεγάλη ερεύνα σε βάθος.