Τα smartphone σε ρόλο ψυχολόγου

0
194

Έχετε σκεφτεί την περίπτωση το κινητό σας να καταλαβαίνει τη διάθεση που έχετε κάποιες συγκεκριμένες στιγμές; Μία μελέτη που διεξήχθη στο Κέντρο Ερευνών και Πειραματισμού στις Τηλεπικοινωνίες για τις Δικτυωμένες Κοινωνίες στην Ιταλία, φέρνει στην επιφάνεια αποτελέσματα που μάλλον δεν θα μας περνούσαν από το μυαλό.

Τα κινητά διαθέτουν αισθητήρες και αναγνωρίζουν ποιος είναι ο προσανατολισμός τους, καταγράφουν τις κλήσεις αλλά και τη τοποθεσία που βρίσκονται ανά πάσα στιγμή. Αυτές οι αισθήσεις είναι πολύ πιθανό να μπορούν να καταγράψουν την ψυχική και διανοητικά κατάσταση του χρήστη.

Για τον σκοπό της μελέτης, χρησιμοποιήθηκαν 12 “ασθενείς” για τέσσερις μήνες. Τα αποτελέσματα θα σας εκπλήξουν: Τα smartphone μπορούν να προβλέψουν κατά 94% την αλλαγή της διάθεσης του χρήστη. Σε περίπτωση που συμπεριλάβουμε και τα δεδομένα της συχνότητας και της διάρκειας των τηλεφωνικών κλήσεων, τότε το ποσοστό μπορεί να φτάσει και το 97%.

Πιο αναλυτικά, θα μπορούσαμε να βρούμε παραδείγματος χάρη, πότε θα προκληθεί ένα μανιακό επεισόδιο. Αν το κινητό υπολογίσει ότι υπάρχει αύξηση του αριθμού των κλήσεων αλλά και συχνές μετακινήσεις του χρήστη (όπως καταγράφει το GPS), τότε προβλέπει ότι το επεισόδιο… σου χτυπάει την πόρτα.

Σε περίπτωση πάλι που έχουμε μείωση της δραστηριότητας, μικρή διάρκεια στις κλήσεις και χαμηλή στάθμη έντασης του ήχου, τότε τα στοιχεία αυτά μας δείχνουν ότι υπάρχει στεναχώρια στον χρήστη.

Οι έρευνες αναμένονται να συνεχιστούν καθώς τα πρώτα δείγματα γραφής είναι θετικά, ώστε να μπορούμε να δούμε σε τι κατάσταση βρίσκεται η ψυχική μας υγεία. Άλλωστε, ήδη υπάρχουν εφαρμογές που σου δείχνουν την κατάσταση της υγείας σου, όπως για παράδειγμα το heart rate monitor, που σου δείχνει ανά πάσα στιγμή τους παλμούς της καρδιάς σου.