Στο εδώλειο, ο Φαλτσιανί

0
186

Αύριο ξεκινάει η περιβόητη δίκη Φαλτσιανί, με τον πρώην υπάλληλο της HSBC Ελβετίας, να κατηγορείται για οικονομική κατασκοπεία, παραβίαση εμπορικού και τραπεζικού απορρήτου, καθώς και κλοπή δεδομένων.

Οι ελβετικές υπηρεσίες πληροφοριών βρίσκονταν από το 2008 στα ίχνη του Ερβέ Φαλτσιανί, ο οποίος και θα δικαστεί, ερήμην, από το Ομοσπονδιακό Ποινικό Δικαστήριο.

Σύμφωνα πάντως με έγγραφο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Le Matin Dimanche” οι ελβετικές υπηρεσίες πληροφοριών (SRC), είχαν λάβει από τον Ιούλιο του 2008 συγκεκριμένες πληροφορίες για ένα πρόσωπο που εμφανιζόταν με το όνομα Ρούμπεν αλ Σιντιάκ και σκόπευε να πουλήσει στις γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών, τραπεζικά δεδομένα που είχαν κλαπεί από την HSBC Ελβετίας. Το πρόσωπο αυτό, αποδείχθηκε τελικά ότι ήταν ο Φαλτσιανί, ωστόσο, ούτε η SRC ούτε οι γερμανικές υπηρεσίες προέβησαν στην παραμικρή ενέργεια για το εν λόγω ζήτημα.

Ο υποδιευθυντής της SRC, Γιουργκ Μπούλερεξήγησε αργότερα, ότι δεν κατέστη εφικτό να εξακριβωθεί ποιος ήταν στην πραγματικότητα ο “Αλ Σιντιάκ” και ότι δεν ήταν δυνατόν να αποτανθεί η δική του υπηρεσία σε μυστικές υπηρεσίες τρίτων χωρών, εξαιτίας του ευαίσθητου θέματος της πηγής της πληροφορίας.