Σύγκρουση μεταξύ Κίνας-ΗΠΑ

Τη δυσαρέσκειά της για την παρουσία του αμερικανικού αντιτορπιλικού πλοίου στην περιοχή της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας, εξέφρασε η κινεζική κυβέρνηση. Το Πεκίνο τόνισε πως θα αντιδράσει δυναμικά σε οποιαδήποτε αμφισβήτηση της κυριαρχίας του σε αυτή τη θαλάσσια περιοχή.

Το αμερικανικό πλoίο USS Lassen πλησίασε τα νησιά Σπάρτλι, χωρίς να έχει κάποια σχετική άδεια από την Κίνα, ενώ σύμφωνα με την κυβέρνηση της χώρας, απαιτείται ειδική άδεια σε οποιοδήποτε ξένο πολεμικό πλοίο θελήσει να τη διαπλεύσει. Από την άλλη, οι ΗΠΑ, έχουν προγραμματίσει και επόμενες “επισκέψεις”, για τις οποίες ωστόσο δεν έχουν ενημερώσει αν τελικώς θα πραγματοποιηθούν, μετά την έντονη αντίδραση του Πεκίνο.

“Η Κίνα θα ανταποκριθεί αποφασιστικά στις εσκεμμένες προκλήσεις κάθε χώρας. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε αυτήν την περιοχή και τον εναέριο χώρα και θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλειά της”, αναγράφεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυριαρχία του Πεκίνο στην περιοχή αυτή αμφισβητείται τόσο από το Βιετνάμ, όσο και από τις Μπρούνει, Μαλαισία, Φιλιππίνες και Ταϊβάν.