Σάρωσαν οι φιλελεύθεροι στον Καναδά!

0
195

Θρίαμβος για τους φιλελεύθερους του Καναδά και τον Τζάστιν Τριντό, του ανθρώπου που ανέλαβε τα ηνία του κόμματος, μόλις πριν από δύο χρόνια, καθώς στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές, τερμάτισε τη σχεδόν δεκαετή παραμονή στην εξουσία των συντηρητικών, του Στίβεν Χάρπερ.

Την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών εξασφάλισε το Φιλελεύθερο Κόμμα του 43χρονου Τριντό, αφού πιστωνόταν ποσοστό περίπου 43% μετά την καταμέτρηση του ενός τετάρτου των ψήφων. Σύμφωνα με τις προβλέψεις που μετέδωσαν τα καναδικά τηλεοπτικά δίκτυα, οι φιλελεύθεροι του Τριντό, θα ξεπεράσουν τις 170 έδρες, δηλαδή εξασφαλίζουν την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο των 338 εδρών, έναντι περίπου 100 , που εξασφαλίζουν οι συντηρητικοί του απερχόμενου Πρωθυπουργού, Στίβεν Χάρπερ.

Οι σοσιαλδημοκράτες του NPD, του Τόμας Μάλκερ, που είχαν κάνει την έκπληξη το 2011, θα αποτελέσουν την τρίτη πολιτική δύναμη στο κοινοβούλιο της χώρας, μετά τους συντηρητικούς του Χάρπερ, εξασφαλίζοντας λιγότερους από 40 βουλευτές, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τα αποτελέσματα.

Σταδιακά αύξησε την δημοτικότητά του ο Τριντό, με ένα εκλογικό πρόγραμμα που στρεφόταν στην μεσαία τάξη και δεσμευόμενος να φορολογήσει περισσότερο τους πλουσιότερους, ώστε να μειωθεί το φορολογικό βάρος για την πλειονότητα των Καναδών.

Σε διπλωματικό επίπεδο πάντως, σχεδιάζει να αναστείλει τους βομβαρδισμούς από την καναδική αεροπορία στη Συρία και στο Ιράκ και να διατηρήσει μόνο την καναδική συμμετοχή στο συνασπισμό του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ για την εκπαίδευση και την παροχή συμβουλών στις ιρακινές και τις κουρδικές δυνάμεις.