Η διαδικτυακή ελευθερία του Λόγου

0
192

Ο περιορισμός της ελευθερίας της έκφρασης στο διαδίκτυο ήταν το θέμα που που απασχόλησε τη μη κυβερνητική οργάνωση
, τα πορίσματα της δημοσιευμένης έκθεσης της οποίας, καταδεικνύουν σημαντική οπισθοδρόμηση όσο αφορά στη Λιβύη, την Ουκρανία και τη Γαλλία.

Έξι στους δέκα ανθρώπους (58%) σε όλο τον κόσμο ζουν σε μια χώρα όπου μπλόγκερ και άνθρωποι που χρησιμοποιούν το ίντερνετ έχουν φυλακιστεί, επειδή μοιράστηκαν στο Διαδίκτυο περιεχόμενο που αφορά πολιτικά, κοινωνικά ή θρησκευτικά θέματα.

Η ελευθερία έκφρασης στο Διαδίκτυο περιορίστηκε σε 32 από τις 65 χώρες που εξέτασε η ΜΚΟ από τον Ιούνιο του 2014.

“Αξιοσημείωτη οπισθοδρόμηση καταγράφηκε στη Λιβύη, στη Γαλλία για δεύτερη συνεχή χρονιά, και στην Ουκρανία καθώς συνεχίζονται οι συγκρούσεις και ο πόλεμος προπαγάνδας με τη Ρωσία. Η θέση της Γαλλίας επιδεινώθηκε κυρίως εξαιτίας προβληματικών πολιτικών που υιοθετήθηκαν μετά τις τρομοκρατικές ενέργειες στο Charlie Hebdo. Παρά το γεγονός ότι έπεσε μερικές θέσεις, η Γαλλία βρίσκεται στην ένατη θέση των 18 χωρών που χαρακτηρίζονται ελεύθερες. Η Λιβύη βρίσκεται μεταξύ των 28 χωρών που θεωρούνται εν μέρει ελεύθερες, καθώς η κατάσταση στη χώρα επιδεινώθηκε από τον Ιούνιο του 2014 κυρίως εξαιτίας «της ανησυχητικής βίας εναντίον των μπλόγκερ”, τόνισε η οργάνωση”.

Τις χειρότερες βαθμολογίες της κατάταξης, συγκέντρωσαν, η Κίνα, η Συρία και το Ιράν. Αντίθετα, η Ισλανδία, η Εσθονία, ο Καναδάς, η Γερμανία, η Αυστραλία, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Ιταλία, κατετάγησαν μεταξύ των πρώτων ως προς τη διαδικτυακή ελευθερία της έκφρασης.