Πωλείται η ΔΕΣΦΑ

0
362

Στους επόμενους μήνες, λίγο πριν το τέλος του χρόνου, αναμένεται να κλείσει η υπόθεση της εξαγοράς του ΔΕΣΦΑ από την κρατική εταιρία του Αζερμπαϊτζάν, Socar, καθώς η Κομισιόν, το υπουργείο Περιβάλλοντος – Ενέργειας και η Socar φαίνεται ότι έχουν συμφωνήσει πλέον στα επόμενα βήματα.

Η τάση προσέγγισης των τριών πλευρών φάνηκε και στην συνάντηση που είχε την Τετάρτη ο υπουργός Περιβάλλοντος – Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, με τον σύμβουλο του προέδρου της αζέρικης εταιρίας Murat Heydarov και τον διευθύνοντα σύμβουλο της SOCAR Energy Greece, Anar Mammadov, παρουσία του πρέσβη του Αζερπαιτζάν στην Ελλάδα.

Το σχέδιο που έχει έλθει στο τραπέζι, με την προτροπή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού αφορά στη μεταπώληση από τη Socar ενός πακέτου 17% από το 66%, που θα αγοράσει από την ελληνική πλευρά.

Αυτός ήταν ο μόνος τρόπος για να εγκρίνει τη μεταβίβαση η Κομισιόν, η οποία έχει μπλοκάρει εδώ και πάνω από ένα χρόνο την εξαγορά, κρίνοντας ότι η απόκτηση πλειοψηφικού μεριδίου από τους Αζέρους στον ΔΕΣΦΑ μπορεί να περιορίσει τον  ανταγωνισμό στην ελληνική αγορά αερίου.

Οι αρχικές ενστάσεις της Socar, όπως και η θέση που είχε διατυπώσει ο τέως υπουργός Παναγιώτης Λαφαζάνης για πώληση του 49% του ΔΕΣΦΑ αντί του 66%, φαίνεται ότι έχουν καμφθεί.

Πλέον αναζητείται η εταιρία που θα αγοράσει το 17% και ήδη το ΤΑΙΠΕΔ, στο οποίο έχουν περιέλθει οι προς πώληση μετοχές του δημοσίου και των ΕΛΠΕ, έχει βολιδοσκοπήσει αρκετούς ευρωπαϊκούς ομίλους – διαχειριστές δικτύων, μία διαδικασία που ξεκίνησε πριν τις εκλογές.

Σε ανάλογες κινήσεις έχει προχωρήσει η Socar, αναφέρουν έγκυρες πηγές, προσθέτοντας ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και με την Κομισιόν για τη διευθέτηση των όρων της νέας συμφωνίας και κυρίως του ρόλου που θα μπορεί να έχει η αζέρικη εταιρία στο νέο σχήμα, δεδομένων των περιορισμών του τρίτου ενεργειακού πακέτου.

Η Socar είναι κορυφαία παραγωγός αερίου και, βάσει της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας, δεν μπορεί να μετέχει σε εταιρία διαχείρισης αερίου, παρά μόνον κάτω από πολύ αυστηρές προϋποθέσεις.

Τα ονόματα των Ευρωπαίων παικτών, που έχουν “ακουστεί” περισσότερο για το πακέτο του 17%, είναι ο  βελγικός Διαχειριστής αερίου Fluxys, ο ολλανδικός Gasunie, ο αντίστοιχος της Ρουμανίας Transgaz και o ιταλικός Snam. Ωστόσο, η αβεβαιότητα για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, έχουν κάνει πολλές από τις εταιρίες αυτές να υπαναχωρούν κατά καιρούς… αλλά και να επανακάμπτουν.

Την περίοδο αυτή, ως πιο ζωηρό φαίνεται το ενδιαφέρον της Fluxys, χωρίς όμως τίποτα ακόμα να είναι οριστικό, με ορισμένες πηγές να εκτιμούν ότι τελικά το περίφημο “17%”, μπορεί να σπάσει σε πολλά κομμάτια, προκειμένου τα διοικητικά συμβούλια των εταιριών να δώσουν το “πράσινο φως“.

Από την άλλη πλευρά, η Snam φαίνεται ότι θα λάβει την τελική της απόφαση, ανάλογα με την κατάληξη που θα έχει το φλερτ με τον αγωγό ΤΑΡ. Οι Ιταλοί έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά του μεριδίου 20%, που έχει σήμερα η νορβηγική Statoil στον αγωγό. Οι Νορβηγοί έχουν ανακοινώσει την πρόθεση να πουλήσουν τη συμμετοχή τους στον Transadriatic Pipeline, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της Snam έχει δηλώσει ότι η εταιρία θα λάβει τις τελικές αποφάσεις στο τέλος του χρόνου.

Πολλά θα εξαρτηθούν από τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα, την αξιολόγηση και εν γένει τη σταδιακή εξάλειψη της αβεβαιότητας, που θα δώσει άλλη δυναμική στη συμμετοχή των ευρωπαϊκών εταιριών.

Όσο για το τίμημα που φέρεται να ζητά η Socar, για να πουλήσει το 17%, τοποθετείται κοντά στα 100 εκατομμύρια ευρώ. Το συνολικό τίμημα που έχει προσφέρει η εταιρία για την εξαγορά του 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ ανέρχεται σε 400.00.000 ευρώ.

Πηγή: businessenergy.gr