Παρόντες στο Ρίο οι αθλητές-πρόσφυγες

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών που πραγματοποιήθηκε χθες, έφερε και ένα ευχάριστο ψήφισμα, το οποίο επιτρέπει να αγωνιστούν αθλητέςπρόσφυγες, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, το 2016. Ανάμεσα στα 193 μέλη του ΟΗΕ που συμμετείχαν στη ψηφοφορία, τα 180 δήλωσαν υπέρ, με αποτέλεσμα να περάσει το ψήφισμα.

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, δήλωσε μετά το ψήφισμα: “Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ένα διάστημα κατά το οποίο αναβιώνουν οι αξίες της ανεξικακίας, αλληλεγγύης και ειρήνης. Είναι η στιγμή που η διεθνής κοινότητα συγκεντρώνεται για ειρηνικό συναγωνισμό.

Στο Ολυμπιακό Χωριό βλέπουμε ανεξικακία και αλληλεγγύη στην καθαρότερή τους μορφή. Αθλητές από τις 206 Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές ζουν μαζί αρμονικά και χωρίς οποιαδήποτε διάκριση. Kανένας από αυτούς τους αθλητές δεν θα είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες ακόμα και αν προκρινόταν από αθλητική σκοπιά, γιατί με το καθεστώς του πρόσφυγα μένουν χωρίς πατρίδα και χωρίς Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή να τους αντιπροσωπεύσει.

Καθώς δεν υπάγονται σε εθνική ομάδα, δεν μπορούν να βαδίσουν πίσω από καμιά σημαία κράτους, και ούτε αντιπροσωπεύονται από κάποιον εθνικό ύμνο, θα γίνει υποδοχή των προσφύγων αυτών αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες με την Ολυμπιακή σημαία και τον Ολυμπιακό ύμνο. Θα έχουν μια πατρίδα μαζί με όλους τους υπόλοιπους 11.000 αθλητές από τις 206 Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές στο Ολυμπιακό Χωριό.