Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικού

0
1068

Παγκόσμια ημέρα του εκπαιδευτικού σήμερα και -όπως κάθε χρόνο- τα “Εκπαιδευτήρια Δούκα” πραγματοποίησαν μια ξεχωριστή τελετή, στο Μνημείο του Έλληνα Δασκάλου, τιμώντας το πολύτιμο έργο του. Στην εκδήλωση ο Διευθυντής του Γυμνασίου, κ. Αντώνης Ψύρης, αναφερόμενος στο διαχρονικό και πολυσήμαντο έργο του Έλληνα Δασκάλου τόνισε:

“Πριν από 15 χρόνια είχαμε -ως Εκπαιδευτήρια Δούκα– την ιδέα να τιμήσουμε τον Έλληνα Δάσκαλο, με τη δημιουργία του συγκεκριμένου μνημείου. Με τη συγκεκριμένη ενέργεια επιχειρήσαμε να αναδείξουμε τον πολυδιάστατο -αλλά και καθοριστικό- ρόλο, που είχε και ασφαλώς εξακολουθεί να έχει ο Έλληνας Δάσκαλος, μέσα στο διάβα της ελληνικής ιστορίας.

Θελήσαμε να τιμήσουμε τον Έλληνα Δάσκαλο και να τον προβάλλουμε ως διαχρονικό σύμβολο. Κυρίως, όμως, επιδιώξαμε να τονίσουμε την ηθική διάσταση μιας Παιδείας, που στοχεύει στην αποκατάσταση χαμένων αξιών και ιδανικών.

Πιστέψαμε και πιστεύουμε στον δάσκαλο εμπνευστή.

  • Στον δάσκαλο που δεν περιορίζεται στον ρόλο ενός απλού αναμεταδότη γνώσεων, αλλά φιλοδοξεί να αφυπνίσει τις νεανικές ψυχές.
  • Στον δάσκαλο που καθημερινά κρατά ανοιχτά και άγρυπνα τα μάτια της ψυχής του, αλλά και των μαθητών του.
  • Στον δάσκαλο που έχει ανοιχτές τις πνευματικές του κεραίες, για να συλλάβει τα πολλαπλά μηνύματα των καιρών.
  • Στον δάσκαλο που με τη διδασκαλία του καλλιεργεί το ανήσυχο πνεύμα των μαθητών του.
  • Στον δάσκαλο που δε στοχεύει απλώς στο να δώσει ένα καλό επαγγελματία στην κοινωνία αλλά ένα σωστό άνθρωπο.
  • Στον δάσκαλο, τέλος, που το κύρος του τα τελευταία χρόνια πλήττεται από παντού, καθώς κλονίζεται η εμπιστοσύνη στον ίδιο και στο έργο του.

Σε μια εποχή κατά την οποία όλοι σχεδόν οι θεσμοί διέρχονται μια βαθιά κρίση αξιών, εμείς πιστεύουμε ότι ο Έλληνας Δάσκαλος μπορεί να ξαναζωντανέψει τη χαμένη ελπίδα. Η κρισιμότητα της σημερινής κατάστασης απαιτεί από τον σημερινό δάσκαλο να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να συνειδητοποιήσει πως -πάνω και πέρα από όλα- είναι παιδαγωγός.

Σε μια εποχή κατά την οποία η οικονομική κρίση βαραίνει πάνω από την ελληνική κοινωνία, εμείς δεν θα πάψουμε να πιστεύουμε ότι υπάρχει και μια άλλη κρίση, πιθανόν σοβαρότερη, που είναι πρωτίστως ηθική. Δεν θα πάψουμε να πιστεύουμε ότι για τις όποιες αλλαγές απαιτούνται, χρειάζεται πρώτα αλλαγή νοοτροπίας.

Σ’ αυτήν ακριβώς την αλλαγή ο ρόλος του Έλληνα εκπαιδευτικού μπορεί και πρέπει να είναι καθοριστικός. Είναι χρέος όλων ημών των δασκάλων να στηρίξουμε ξανά την πίστη των νέων ανθρώπων στη δύναμη της αξίας. Έχουμε ευθύνη απέναντι στα παιδιά μας να τους μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας. Οφείλουμε να τους μιλήσουμε για τις ευθύνες τους, αλλά και για τις δικές μας ευθύνες.

Στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε νομίζω ότι δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερη θέση ο στοχασμός του εθνικού μας ποιητή, Διονύσιου Σολωμού, που αναγράφεται στο μνημείο:

Κλείσε μέσα στην ψυχή σου την Ελλάδα
και θα αισθανθής μέσα σου να λαχταρίζει
κάθε είδος μεγαλείου“.