Ομιλία Γιαννακόπουλου στη Βουλή (vid)

Στο βήμα της Βουλής των Ελλήνων ανέβηκε σήμερα (14/10) ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος. Ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΒΙΑΝΕΞ, παρέστη στη συνεδρίαση της επιτροπής της Βουλής, με θέμα συζήτησης το νέο πολυνομοσχέδιο, και ως πρόεδρος του ΣΑΦΕΕ πήρε τον λόγο και κάλεσε τους βουλευτές να καταψηφίσουν τις προτάσεις των Ευρωπαίων, οι οποίες συνεπάγονται την καταστροφή της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και τον δρόμο της ανεργίας για 11.000 εργαζομένους.

Αναλυτικά η ομιλία του κ. Γιαννακόπουλου:

“Πριν από πέντε χρόνια αρχίσαμε και φωνάζαμε και λέγαμε ότι υπάρχει ένα σχέδιο Καρόνε, σχέδιο της τρόικας να κλείσει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία και να πάει όλη η πίτα σε εταιρείες που εκπροσωπούνται από ισραηλινά συμφέροντα. Τότε, όλοι μας κοιτούσαν και λέγανε: “A! Κοίτα, ψάχνουμε φαντάσματα”. Πλέον, όμως, θέλω να πιστεύω ότι οποιοιδήποτε παρακολουθούν τον τομέα του φαρμάκου και το τι έχει γίνει, αν δεν έχουν καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα, είναι είτε στημένοι, είτε βλάκες, είτε άσχετοι.

Θα ήθελα να πω το εξής: Για κάθε ένα ευρώ που δαπανάται για τον χώρο της Υγείας στο ελληνικό φάρμακο, προστίθενται 3.42 ευρώ στο ΑΕΠ, ένας συντελεστής ο οποίος είναι πιο υψηλός και από τη ναυτιλία και από τον τουρισμό, που όλοι καυχόμαστε ότι είμαστε πρώτοι στον κόσμο.

Έχουμε κλειστό προϋπολογισμό φαρμάκου 1,945 δισ. ευρώ, που βέβαια και αυτό είναι πλασματικό, γιατί μέσα εντάσσονται τα εμβόλια, οι ανασφάλιστοι και το ΦΠΑ. Πού ακούστηκε, σε ποια χώρα του κόσμου, η πρόληψη να είναι μέρος της δαπάνης; Μόνο στην Ελλάδα.

Έχουμε 11.000 θέσεις εργασίας και οφείλω από αυτό εδώ το βήμα να σας πω τι σημαίνει το να ψηφίσετε “ναι” και να περάσει αυτό το άρθρο.

  • Σημαίνει ότι 11.000 άνθρωποι θα μείνουν στον δρόμο, σημαίνει ότι επιχειρήσεις δεκαετιών θα κλείσουν.
  • Σημαίνει ότι η χώρα μας, στην όποια επόμενη διαπραγμάτευση, δεν θα μπορέσει να έχει στη φαρέτρα της φάρμακο. Ό,τι μας φέρνουνε οι ξένοι θα πρέπει να λέμε “ναι” σε όλα.

Να είσαστε βέβαιοι ότι το φθηνό ελληνικό φάρμακο θα αντικατασταθεί με ξένο ακριβό φάρμακο, όταν έρθουν αυτοί στη χώρα μας. Και κάποια στιγμή θα αποδειχθεί.

Κλείνοντας, θα ήθελα να πω ότι όταν κάποια στιγμή θα έχει ανάγκη η χώρα από ελληνικό, από εγχώριο φάρμακο, θα γίνει -φαντάζομαι- μια Εξεταστική Επιτροπή. Εκεί θα καλέσετε τον κ. Λοβέρδο, τον κ. Σαμαρά, τον Παπασταύρου, τον Μιώνη, τον Ντέιβιντ Χάρις. Όλοι ξέρουμε ποιοι είναι… Τότε, όμως, που όλα αυτά τα οποία λέω σήμερα θα αποδειχτούν, δυστυχώς τα εργοστάσιά μας δεν θα υπάρχουν. Θα έχουνε κλείσει, όπως έχουν κλείσει κλωστοϋφαντουργίες, όπως δεν έχουμε πλέον αγρότες, όπως δεν έχουμε τίποτα.

Αν αυτό θέλετε, το βράδυ της Παρασκευής ψηφίστε “ναι”, αλλά να είσαστε έτοιμοι για την οργή του κόσμου και να ξέρετε ότι κανένας δεν θα μπορέσει να επικαλεστεί ότι δεν γνώριζε. Σας τα είπαμε, τα στοιχεία σας τα έχουμε δώσει και θα είσαστε υπόλογοι απέναντι στον ελληνικό λαό“.