Μια μέρα στο “Τσαμπουκαλονήσι”

Την προηγούμενη Κυριακή ο δρόμος μας έβγαλε στο Μεταξουργείο και συγκεκριμένα στο Θέατρο Αργώ. Είχα την τύχη στη συντροφιά μου να έχω και μια φίλη παιδαγωγό την Ανδριάνα Γεωργίου, της οποίας η κρίση για την παιδική παράσταση που επρόκειτο να παρακολουθήσουμε θα ήταν ιδιαίτερης σημασίας.

Η πρεμιέρα λοιπόν για “Το Τσαμπουκαλονήσι” της Πέγκυς Φούρκα. Στην είσοδο μας περίμενε η πάντα χαμογελαστή Συγγραφέας και οικοδεσπότης για να μας μιλήσει για το έργο της, τις ανησυχίες της και για το πως η σκέψη της πήρε σάρκα και οστά μέσα από αυτό το θεατρικό. Δεν θα ξεχάσω τη φράση της μα και τη λαχτάρα της για την αντικειμενική κριτική όσον αφορά το έργο τούτο…

– “Θέλω την ειλικρινή σας εντύπωση κ. Δημητρόπουλε μου είπε. Αυτή θα μας δώσει δύναμη και γνώση για τη συνέχεια”.

Και σαν το κουδούνι χτύπησε για τρίτη φορά. Λάβαμε θέση για να παρακολουθήσουμε “Την περιπέτεια στο Τσαμπουκαλονήσι“. Αυτό που θα σας περιγράψω παρακάτω είναι αντικειμενικότατα αυτό που αντικρίσαμε και εισπράξαμε από κοινού με τη φίλη παιδαγωγό.

Μια παράσταση δηλαδή η οποία δεν άφησε ασυγκίνητα ούτε τα μικρά αλλά ούτε και εμάς τα μεγαλύτερα παιδιά! Μια παράσταση με εξαιρετική σκηνοθεσία, χιουμοριστικά στιγμιότυπα που παρήγαγαν πηγαίο γέλιο και έντονο το πνεύμα της ομαδικότητας.

Η υπόθεση του έργου στηρίζεται στο ομώνυμο έργο της Πέγκυς Φούρκα, ”Το Τσαμπουκαλονήσι“, και πραγματεύεται με έναν έξυπνο και παράλληλα άμεσο τρόπο το θέμα του σχολικού εκφοβισμού, της διαφορετικότητας αλλά και των συναισθημάτων που αυτό γεννάει στα παιδιά , “θύματα” και “θύτες” του bullying. Ακόμα πιο έντονο είναι το μήνυμα της αλληλεγγύης και της αρμονικής συνύπαρξης.

Η παράσταση εμφορείται από τρυφερότητα, χιούμορ, μια έντονη κινητικότητα επάνω στη σκηνή και διαδραστικότητα. Πράγμα που κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον των παιδιών. Μια παράσταση που χρήζει απαραίτητο να επισκεφθούν τόσο οι μικροί μας φίλοι όσο και οι μεγάλοι.

* Ο Παναγιώτης Ε. Δημητρόπουλος είναι συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας και παραμυθιών: “Το χρυσαφένιο κουκούτσι”, εκδόσεις, Περίπλους, “Η μαγεμένη ευχή”, εκδόσεις, Anima*.