Μια διαφορετική επετειακή εκδήλωση

0
922

Μια πρωτότυπη στη σύλληψη αλλά και την εκτέλεση γιορτή πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο του Πολιτιστικού κέντρου Δαΐς από τους μαθητές και τις μαθήτριες του Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων Δούκα στο πλαίσιο του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα, οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γυμνασίου επέλεξαν να φωτίσουν μια σχετικά άγνωστη πτυχή της ελληνικής ιστορίας που σχετίζεται με την προσπάθεια των Ελλήνων αρχαιολόγων, να διαφυλάξουν τα εκθέματα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου από την καταστροφική ορμή των Γερμανών εισβολέων.

arxaia doukas1

Ελάχιστοι ίσως γνωρίζουν ότι, όταν στις 28 Απριλίου 1941, την πρώτη μέρα της γερμανικής κατοχής στην Αθήνα, οι Γερμανοί αξιωματικοί έφθασαν για επιθεώρηση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, αντίκρισαν με έκπληξη ένα άδειο κτήριο. Δεν βρήκαν ούτε ένα ίχνος από τα χιλιάδες εκθέματα του μεγαλύτερου μουσείου της χώρας. Αντ’ αυτού βρήκαν τους ελάχιστους αρχαιολόγους και φύλακες που είχαν βάρδια εκείνη την ώρα.

Λέγεται μάλιστα ότι στις επίμονες ερωτήσεις των Γερμανών κατακτητών η ελληνική πλευρά απάντησε σιβυλλικά πως τα αρχαία είναι κάτω από τη γη, κάτι που δεν απείχε και πολύ από την πραγματικότητα.

arxaia doukas2

Για το συγκεκριμένο θέμα ο Διευθυντής του Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων Δούκα, κ. Αντώνης Ψύρης, δήλωσε τα εξής στο We24.gr: “Επιλέξαμε αυτό το θέμα, για να αναδείξουμε την τεράστια σημασία που έχει η έννοια της πνευματικής αντίστασης. Μπορείς να υποδουλώσεις ένα λαό, μόνο όταν υποδουλώσεις το πνεύμα του και αυτό είναι το μεγαλύτερο ίσως δίδαγμα που μπορούμε να μεταδώσουμε στη νέα γενιά.

arxaia doukas3

Επιπλέον, θελήσαμε να τονίσουμε τη βαρβαρότητα του πολέμου καθώς και σήμερα έχουν σημειωθεί εκτεταμένες καταστροφές σε μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, εξαιτίας του συνεχιζόμενου εμφυλίου πολέμου στη Συρία. Κατά συνέπεια, η προστασία του Πολιτισμού αποτελεί τη σημαντικότερη μορφή αντίστασης απέναντι στον μεγαλύτερο κίνδυνο που απειλεί την ανθρωπότητα, τον πόλεμο“.

doukas mouseio

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την προετοιμασία της συγκεκριμένης εκδήλωσης οι μαθητές του Γυμνασίου, με τη συνοδεία της φιλολόγου κ. Εύας Νικολαΐδου και του καθηγητή Εικαστικής Αγωγής κ.Θοδωρή Χρυσικού, επισκέφτηκαν την Τρίτη 13 Οκτωβρίου το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Εκεί, κατόπιν ειδικής άδειας ξεναγήθηκαν από το διδάκτορα, αρχαιολόγο και επιμελητή του μουσείου κ. Κ. Πασχαλίδη ο οποίος μίλησε στα παιδιά για την επιχείρηση απόκρυψης των εκθεμάτων λίγους μήνες πριν από την είσοδο των γερμανικών στρατευμάτων στην Αθήνα.

giorti doukas28h 1

Στη συνέχεια, οι μαθητές αξιοποιώντας το οπτικοακουστικό υλικό που κατέγραψαν από την επίσκεψη, δημιούργησαν ένα πρωτότυπο ιστορικό ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε κατά την επετειακή εκδήλωση της 28ης Οκτωβρίου στο Θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Δαΐς.

giorti doukas28h 2

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι μαθητές του Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων Δούκα συμμετέχουν στη δημιουργία μικρών ιστορικών ντοκιμαντέρ. Κάτι ανάλογο είχαν πραγματοποιήσει και τα προηγούμενα χρόνια από την επίσκεψη τους στα κρατητήρια της Κομαντατούρ, στο σκοπευτήριο Καισαριανής αλλά και στην οικία του Ιωάννη Μεταξά. Το όλο εγχείρημα εντάσσεται σε μια γενικότερη προσπάθεια διάσωσης της ιστορικής μνήμης και ευαισθητοποίησης των νέων για το εθνικό τους παρελθόν.

giorti doukas28h 3