Μαζικές προσφυγές Δήμων στο ΣΤΕ. Τι ζητούν από το “Ελ. Βενιζέλος”

0
235

Μαζικά προσέφυγαν οι Δήμοι Σπάτων – Αρτέμιδας, Ραφήνας – Πικερμίου και Μαρκόπουλου στο Συμβούλειο της Επικρατείας, προκειμένου και αιτηθούν την πληρωμή αναδρομικών τελών και φόρων από το “Ελευθέριος Βενιζέλος”, που δεν έχουν εξοφληθεί από το 2008! Ζήτησαν ακόμα να ακυρωθεί η άρνηση των συναρμοδίων υπουργών να εκδώσουν την απαιτούμενη απόφαση καθορισμού των όρων και προϋποθέσεων καθώς και του ύψους των δημοτικών τελών, που θα εισπράττουν από τοσυγκεκριμένο αεροδρόμιο.

σύμβαση ανάπτυξης του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος (31 Ιουλίου 1995), μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της ανώνυμης εταιρείας «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών», βασικός μέτοχος της οποίας είναι η γερμανικών συμφερόντων εταιρεία «Hochtief», προβλέπεται ότι η επίμαχη ανώνυμη εταιρεία οφείλει να καταβάλει ανταποδοτικούς και άλλους φόρους, όπως και τέλη σε δήμους και κοινότητες γύρω από το αεροδρόμιο.

Οι Δήμοι αυτοί είναι των Σπάτων – Αρτέμιδας (τέως Λούτσας), της Ραφήνας – Πικερμίου, της Παιανίας, Μαρκόπολου, και του Κορωπίου. Εν συνεχεία, ψηφίστηκε ο νόμος 3631/2008, ο οποίος και προέβλεψε ότι με απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Μεταφορών, θα καθορίζεται η διαδικασία επιβολής και είσπραξης των δημοτικών τελών και φόρων των έξι συγκεκριμένων Δήμων από το αεροδρόμιο “Ελ. Βενιζέλος”. Κανένας ωστόσο από τους συναρμόδιους υπουργούς δεν υπέγραψε την προβλεπόμενη υπουργική απόφαση και ενώ η καταβολή των δημοτικών φόρων και τελών προς τους εν λόγω Δήμους, έπρεπε να είχε ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2008.

Επιπροσθέτως, οι Δήμοι υποστηρίζουν ότι με την μη έκδοση της προβλεπόμενης υπουργικής απόφασης παραβιάζεται και ο Ευρωπαϊκός Χάρτης Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που έχει κυρωθεί στην Ελλάδα από 1989.