Υπερατλαντικά ταξίδια σε χρόνο-ρεκόρ

0
143

Θα κάνατε ποτέ μια βόλτα με ένα αεροπλάνο το οποίο διαθέτει κινητήρες turbojet, ramjet και μια ”ρουκέτα”, για να πετάξετε πάνω από τον Ατλαντικό ωκεανό σε μια ώρα; Αυτό είναι και το μεγαλύτερο όνειρο της Airbus, η οποία έχει βάλει στόχο να μας κάνει… καρδιακούς.

Για να το αναλύσουμε λίγο καλύτερα, η Airbus ετοιμάζει ένα αεροπλάνο με μόλις 20 επιβάτες, το οποίο θα απογειώνεται κάθετα (όπως για παράδειγμα ένα διαστημικό λεωφορείο) με τη βοήθεια δύο κινητήρων turbojet. Έπειτα, θα ενεργοποιείται ο πύραυλος για να το εκτοξεύσει στα 30.000 πόδια, εκεί όπου χρειάζεται δηλαδή για να ανάψουν οι μηχανές ramjet και να το πάνε στον τελικό προορισμό του, όπου θα προσγειωθεί μια ώρα αργότερα, ταξιδεύοντας με 4,5 φορές την ταχύτητα του ήχου και σχεδόν τρεις φορές πιο γρήγορα από το Concorde, το οποίο μάλιστα έχει αποσυρθεί εδώ και χρόνια.

Σας ακούγετε ενδιαφέρον ή τρομακτικό; Για να σας ηρεμήσουμε, πρέπει να σας πούμε ότι υπάρχει μόνο η πατέντα αυτή τη στιγμή από την Airbus. Κανείς δεν γνωρίζει πότε θα κατασκευαστεί αυτό το… υποτιθέμενο αεροπλάνο. Τον τελευταίο καιρό, βέβαια, υπάρχουν συζητήσεις για τη σχεδίαση και κατασκευή ενός διαδόχου του θρυλικού Concorde, το οποίο, δημιουργήθηκε τη δεκαετία του ’60, πέταγε από το 1976 έως και το 2000 και έκτοτε δεν έχει υπάρξει άλλο αεροσκάφος, το οποίο να ξεπερνά την ταχύτητα του ήχου.