Το παιδικό βιβλίο καταλύτης θετικών μηνυμάτων για το παιδί!…
Αγαπητοί φίλες και φίλοι, δυστυχώς στις μέρες μας δεν είναι λίγοι από εμάς αυτοί που προτιμούν να δώσουν περισσότερη αξία στην αγορά μιας αθλητικής εφημερίδας, ή ενός περιοδικού ποικίλης ύλης ή life style.
Από το να δώσουν τη βαρύτητα που αξίζει σε ένα καλό παιδικό βιβλίο. Τα θέλω μας λοιπόν έρχονται σε αντίθεση με τα πρέπει για πολλοστή φορά, “πρέπει” που χρήζουν αναγκαία ετούτη την περίοδο μιας και έχει παρακμάσει επίσης και το φαινόμενο της πολυδύναμης οικογένειας.
Μιας οικογένειας δηλαδή που δεν απαρτίζεται πλέον από τον παππού και τη γιαγιά ως συγκάτοικους στην ίδια κατοικία. Γεγονός που οδηγεί πλέον την αφήγηση των παραμυθιών στα χείλη των γονέων. Των γονέων εκείνων που ζουν παράλληλα με το καθημερινό άγχος των εργασιακών, χρονικών και οικονομικών αναζητήσεων.
Πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους όπως και κτήμα μας επίσης, ότι η επαφή του παιδιού με ένα καλό παιδικό βιβλίο, δίνει το εισιτήριο για νέους ορίζοντές. Και ανοίγει παράλληλα στο παιδί μας ένα παράθυρο διάπλατα στον κόσμο με όποια θετικά συνεπάγεται αυτό.
Όπως π.χ. το να μην φοβάται και να μην αντιμετωπίζει αρνητικά οτιδήποτε του είναι ξένο. Είτε πρόκειται περί διαφορετικού χρώματος, διαφορετικής εθνικότητας, άλλης θρησκείας η άλλων πολιτισμών. Ταυτόχρονα το παιδί γίνεται γνώστης της Ιστορίας με έναν αλλιώτικο μοναδικό τρόπο. Μιας και σε αυτό βοηθούν και οι εικονογραφήσεις των παιδικών βιβλίων.
Εικόνες που εξιτάρουν τη σκέψη και τη φαντασία. Το παιδί ως αναγνώστης πλέον ταξιδεύει σε διαφορετικές θάλασσες σε διαφορετικές Ηπείρους και γίνεται ο ίδιος γνώστης των πολλών πολιτισμών. Γνωρίζει τα διαφορετικά ήθη και έθιμα του κάθε λαού. Όπως επίσης μαθαίνει και για τη θρησκεία αυτών. Πέραν όλων των παραπάνω, το βοηθά να χειρίζεται ορθά τόσο τη γλώσσα όσο και τη γραφή.
Εμείς ως γονείς πρέπει βέβαια να προσέξουμε μέσα στην πληθώρα των παιδικών βιβλίων, να επιλέγουμε αυτά που μεταδίδουν θετικά μηνύματα στο παιδί μας. Όπως επίσης και ότι η επιλογή έχει να κάνει και με τη νοητική και πνευματική αντιστοιχία του παιδιού αναγνώστη.
Λόγου χάρη δεν μπορούμε αν το παιδί μας είναι σε ηλικία (0-2) να παραλείψουμε τα βιβλία εκείνα που δίνουν έμφαση στα έντονα χρώματα αλλά και στο μέγεθος των εικόνων. Στις νηπιακές ηλικίες αναζητούμε τα παιδικά βιβλία εκείνα όπου οι ήρωες θα είναι σε πρώτη θέση. Μιας και τα ίδια τα παιδιά αγκαλιάζουν τους ήρωες παίρνουν τους ρόλους τους και γίνονται ένα με αυτούς.
Καθώς θα βλέπουμε το παιδί να αρθρώνει λόγο και να γράφει τη σκέψη του σε ένα κομμάτι χαρτί. Όντας πλέον στις τάξεις του Δημοτικού. Θα παρατηρήσουμε επίσης πιο έντονα και τα σημάδια του ανιμισμού και του ανθρωπομορφισμού από πλευράς παιδιών. Ως γονείς λοιπόν πρέπει να δείξουμε τη δέουσα προσοχή που χρειάζεται για να γίνει η ανάγνωση, παιχνίδι.
Όπως επίσης και να στηρίξουμε τα παιδιά εκείνα τα οποία δεν μπορούν ακόμη να αναγνώσουν καλά από μόνα τους. Αυτό σε μας θα γίνει αντιληπτό όταν θα δούμε τα παιδιά να επιλέγουν παραμύθια με έμφαση στα μεγάλα γράμματα και στις πολλές εικόνες. Την ίδια στήριξη βέβαια πρέπει να παρέχουμε και στα παιδιά εκείνα που έχουν την τάση στην φιλαναγνωσία.
Εμπλουτίζοντας τη βιβλιοθήκη του σπιτιού μας με συλλογές παραμυθιών και Συγγραφέων παιδικής λογοτεχνίας. Είτε ακόμη με διηγήματα με τα οποία θα μπορέσουν τα παιδιά μας να περιηγηθούν σε ιστορικά, Θρησκευτικά και άλλα γεγονότα που θα προσθέσουν στη γνώση και στην αναζήτηση αυτής.
Επίσης θα ήταν πολύ ωραίο κίνητρο για την αγάπη στο βιβλίο, η επίσκεψη κάθε Σάββατο με το παιδί μας σε ένα από τα βιβλιοπωλεία της γειτονιάς για την επιλογή ενός βιβλίου. Αλλά και να συζητήσουμε μαζί, επίσης για το υποψήφιο βιβλίο που πρόκειται να βρει στέγη στη βιβλιοθήκη του σπιτιού μας.
Ας μην ξεχνούμε λοιπόν πως άλλο είναι το παραμύθι και άλλο το ψέμα. Το παραμύθι ως άλλο “μαγικό φίλτρο” μας κάνει να καταπολεμούμε τους φόβους μας. Ενώ αντιθέτως το ψέμα μας κάνει να κρυβόμαστε από αυτούς και να φαντάζουμε εντελώς αδύναμοι μπροστά τους.
Γι’ αυτό λοιπόν αγαπητοί μου φίλες και φίλοι, η προσωπική μου άποψη είναι πως το παιδικό βιβλίο πρέπει να έχει μια περίοπτη θέση στη βιβλιοθήκη του σπιτιού μας.
* Ο Παναγιώτης Ε. Δημητρόπουλος είναι συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας και παραμυθιών: “Το χρυσαφένιο κουκούτσι”, εκδόσεις, Περίπλους, “Η μαγεμένη ευχή”, εκδόσεις, Anima*.
* Τα έσοδα του εν λόγω βιβλίου, από κάθε παρουσίαση που θα πραγματοποιείται, θα αποδίδονται αποκλειστικά στα κατά τόπους Ιδρύματα που δραστηριοποιούνται με παιδιά.