Επίδομα ανεργίας στους μετανάστες

0
194

Σύμφωνα με στοιχεία της γερμανικής εφημερίδας “Süddeutsche Zeitung“, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που βρίσκονται στη Γερμανία και προσπαθούν να μπουν στην αγορά, θα αντιμετωπίσουν μερικές άσχημες καταστάσεις. Όπως είχε αναφέρει και η υπουργός Εργασίας, Αντρέα Νάλες, η αναζήτηση εργασίας μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια.

Για τον λόγο αυτό, αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός όσων λαμβάνουν κοινωνικά επιδόματα ως το 2019, από το ένα εκατομμύριο που είναι τώρα, στα επτά. Σύμφωνα με στοιχεία της υπηρεσίας, ο αριθμός των ανέργων και όσων λαμβάνουν επιδόματα, αυξήθηκε μεταξύ των ανθρώπων που προέρχονται από χώρες όπου μαίνεται πόλεμος.

Συγκεκριμένα, τον Ιούλιο του 2015 υπήρχαν 492.000 εργαζόμενοι που προερχόντουσαν από ξένες χώρες, όπως το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και η Ουκρανία. Αυτός ο αριθμός αυξήθηκε κατά 36.000 την φετινή χρονιά. Παράλληλα, είχαμε αύξηση της ανεργίας σε σχέση με τον Ιούνιο του 2014 κατά 23,4%, φτάνοντας τους 436.000, δείχνοντας την τάση ότι αυτός ο αριθμός θα μεγαλώσει κι άλλο.

Σύμφωνα με τον Καρλ Μπρένκε, ειδικό σε θέματα εργασίας στο Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών, “όλα αυτά δυσχεραίνουν την είσοδο στην αγορά εργασίας, ακόμη και σε χαμηλόμισθες θέσεις”, ενώ αναφέρει ότι πρόβλημα στην εύρεση εργασίας για τους πρόσφυγες, είναι το γεγονός ότι αρκετοί δεν γνωρίζουν το λατινικό αλφάβητο, ενώ κάποιοι άλλοι αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα λόγω των εμπειριών τους στη διάρκεια των πολέμων.