“Χωρίς καταγραφή, δεν υπάρχουν δικαιώματα”

Την απόφαση της Κομισιόν για κοινή λύση του προσφυγικού και την έκβαση της “μίνι Συνόδου” στήριξε ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ στο Ευρωκοινοβούλιο, τονίζοντας την ανάγκη χρηματοδότησης στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Ακόμη, κάλεσε σε “δημοσιονομική ευελιξία, μαζί με υπευθυνότητα” για το κόστος που αναλαμβάνουν οι χώρες που επηρεάζονται περισσότερο, αναφέροντας πως αυτό μπορεί να γίνει εντός των πλαισίων που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας. “Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα εφαρμοστεί”, σημείωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,  προσθέτοντας ότι σε αυτό προβλέπονται περιθώρια ευελιξίας.

Επί προσθέτως, πρόκειται να εξετασθεί η επίπτωση της προσφυγικής κρίσης στα δημοσιονομικά κάθε χώρας, παρ’ όλα αυτά ο ίδιος δε διευκρίνισε ποιες χώρες. Σχετικά με τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των κρατών μελών, ο Γιούνκερ ανέφερε πως βασικοί άξονες είναι η παροχή της άμεσης απαραίτητης βοήθειας στους πρόσφυγες με υποστήριξη των δομών υποδοχής, με παράλληλο συντονισμό και έλεγχο των ροών και σημασία στην καταγραφή των προσφύγων. “Χωρίς καταγραφή, δεν υπάρχουν δικαιώματα”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.