“Άρση των capital controls τον Μάρτιο”

0
169

Στον περιορισμό της κίνησης κεφαλαίων αλλά και στο ζήτημα του ελληνικού χρέους αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.

“Το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θέλει να φέρει στην ατζέντα η κυβέρνηση”. Το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους δεν ήταν στην ατζέντα, τουλάχιστον όχι επισήμως. Τώρα θα το φέρουμε, μετά την πρώτη επιτυχημένη αξιολόγηση του προγράμματος από τους πιστωτές, η οποία αναμένεται να γίνει ως το τέλος του έτους. Τότε θα το συζητήσουμε και ελπίζω να βρούμε μια λύση. Στόχος μας είναι να μειώσουμε αισθητά το ετήσιο κόστος για την εξυπηρέτηση του χρέους, ώστε να έχουμε μεγαλύτερα οικονομικά περιθώρια”, ανέφερε ο κύριος Χουλιαράκης.

Αρση των capital controls στο τέλος του α’ τριμήνου

Αναφορικά με τους ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων που εξακολουθούν να ισχύουν, ο Έλληνας υπουργός ξεκαθάρισε ότι υπάρχει η επιθυμία να τερματιστούν, το συντομότερο δυνατό, όμως όχι πολύ γρήγορα.

“Αναμένω ότι, αν όλα παραμείνουν τόσο σταθερά όσο τώρα, θα μπορέσουν να αρθούν το πρώτο τρίμηνο του 2016, ίσως στο τέλος του πρώτου τριμήνου”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά το κλίμα μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών ο κ. Χουλιαράκης επεσήμανε ότι «παρά τις πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές έχουμε μια στενή σχέση συνεργασίας».

“Είμαστε μέρος της Ευρώπης και θέλουμε να ακολουθήσουμε την πορεία στην οποία κινείται η Ευρώπη. Υπάρχει μόνο ένας δρόμος: να παραμείνουμε μέσα στην Ευρώπη. Ελπίζουμε ότι οι εκλογές σε άλλες χώρες, στην Ισπανία, θα μας βοηθήσουν. Πρέπει να ανοιχτούμε προς άλλες πολιτικές ομάδες που βρίσκονται κοντά μας όσο περισσότερο μπορούμε. Μιλώ για τους Σοσιαλιστές, αλλά και τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα. Θέλουμε να δείξουμε ότι η οικονομική λογική μπορεί να συμβαδίζει με την οικονομική ανάκαμψη και την κοινωνική δικαιοσύνη”, δήλωσε ο υπουργός.