Ο πυρετός μάς κάνει καλό!

Ο πυρετός είναι κυρίαρχο και ανησυχητικό σύμπτωμα για όλους τους γονείς. Μπορεί να συνοδεύει την πιο απλή ίωση, αλλά μπορεί να κρύβει και μια πολύ σοβαρή λοίμωξη. Αυτό κάνει τους γονείς ιδιαίτερα ανήσυχους και αγχωμένους. Τί είναι, όμως, ο πυρετός; Γιατί αντιδρά έτσι ο οργανισμός μας, ανεβάζοντας τη θερμοκρασία του;

Ορίζεται σαν θερμοκρασία >37,2 °C από τη μασχάλη , >37,5°C από το ορθό και >37,7°C από το στόμα. Ο πυρετός είναι ένα, όχι ευχάριστα ανεκτό, αλλά φυσικό όπλο του οργανισμού, απέναντι σε ένα λοιμογόνο εισβολέα. Είναι ο “φάρος“, που ελκύει παράγοντες και ουσίες, οι οποίες ενεργοποιούν την άμυνα του οργανισμού μας Λειτουργεί -κατά κάποιο τρόπο- καταλυτικά στην παράγωγη αντισωμάτων.

Οι επιστήμονες έχουν αποδείξει ότι, κατά τη διάρκεια του πυρετικού κύματος πολλαπλασιάζεται κι επιταχύνεται η παράγωγη αντισωμάτων, καθώς και άλλων ουσιών, που εμπλέκονται στην άμυνα. Έτσι, όσο πιο ενισχυμένη είναι η άμυνα, τόσο γρηγορότερα θα κλείσει ο κύκλος μιας λοίμωξης, ειδικά αν πρόκειται για ίωση.

Όπως είναι γνωστό ΔΕΝ υπάρχουν φάρμακα, που να αντιμετωπίζουν τους ιούς, ούτε τα αντιβιοτικά, τα όποια αντιμετωπίζουν μόνο τις βακτηριακές λοιμώξεις. Η ίαση στηρίζεται, λοιπόν, μόνο στη φυσική αντίδραση της άμυνας του οργανισμού μας.

Επιπλέον, έχει αποδειχτεί σε άλλες μελέτες ότι, για ορισμένες λοιμώξεις (όπως η γρίπη), μπορεί κατά τη διάρκεια πιο εκτεταμένης χρήσης αντιπυρετικών, να παρατείνεται η διασπορά του ιού!

Οι Έλληνες γονείς εκδηλώνουν μια έντονη πυρετοφοβία και προσφεύγουν πολύ γρήγορα στην άμεση χορήγηση αντιπυρετικού φαρμάκου. Τα συνοδά συμπτώματα της ανησυχίας και κακουχίας του μικρού ασθενή, κατά τη διάρκεια του πυρετού, λειτουργούν αρκετά αγχωτικά για τον γονιό.

Όμως, αν ο γονιός γνωρίζει την ευεργετική επίδραση και τον ρόλο τού πυρετού στον οργανισμό του παιδιού, στην καταπολέμηση της λοίμωξης, ίσως να μπορέσει να ελέγξει καλύτερα το άγχος του.

kids-fever1

Έπειτα υπάρχει ο μύθος ότι ο υψηλός πυρετός προκαλεί βλάβες στον οργανισμό, κυρίως στον εγκέφαλο και σπασμούς. Αυτό δεν ισχύει! Οι βλάβες μιας λοίμωξης προκαλούνται από την αίτια της και ΟΧΙ από τον υψηλό πυρετό.

Επίσης οι πυρετικοί σπασμοί οφείλονται στην ανωριμότητα του παιδικού εγκέφαλου να προσαρμοστεί έγκαιρα στις μεταβολές της θερμοκρασίας και είναι καλοήθης κατάσταση, που υποχωρεί με τον χρόνο, καθώς ωριμάζει ο εγκέφαλος του παιδιού!

Στατιστικά, στην περίπτωση πυρετικών σπασμών, δεν έχει αποδειχθεί διάφορα στην εμφάνιση τους, στα παιδιά που χορηγηθήκαν έγκαιρα και από χαμηλή θερμοκρασία αντιπυρετικά, σε σχέση με αυτά που τα ελάμβαναν σε υψηλότερη θερμοκρασία.

Επιπλέον, εάν απαιτηθεί να υποχωρήσει ο πυρετός, προτιμούμε καλύτερα από τη χορήγηση φαρμάκων, φυσικά μέσα, όπως ένα χλιαρό ντους και σε καμία περίπτωση δεν χορηγούμε ασπιρίνη σαν αντιπυρετικό στα παιδιά!

Η συνήθης ερώτηση του γονιού είναι: “Σε ποια θερμοκρασία πρέπει να δώσω αντιπυρετικό“; Με βάση τη γνώση για την ευεργετική επίδραση του πυρετού στην άμυνα κατά τη διάρκεια μιας λοίμωξης, προσπαθούμε να εξαντλήσουμε τα όρια της ανοχής του μικρού ασθενή στο σύμπτωμα αυτό.

Πολλές φορές τα παιδιά είναι σε άριστη γενική κατάσταση και σχετικά καλή διάθεση, ακόμη και κατά τη διάρκεια υψηλού πυρετού. Στην περίπτωση αυτή μπορούμε να περιμένουμε.

Αν πάλι πρόκειται για ένα πολύ μικρό ασθενή (πχ ένα βρέφος, ή ένα παιδί που εκτίθεται σ ένα παρατεταμένο πυρετικό κύμα, το οποίο επηρεάζει πολύ τη διάθεσή του, τη σίτισή του και τη χορήγηση υγρών) τότε ενδέχεται να απαιτηθεί μετά τη χρήση φυσικών μέσων, όπως το χλιαρό ντους, να χορηγήσουμε και φάρμακο, ακόμη και σε χαμηλό πυρετό (και <38,0 °C ). Και δεν ξεχνάμε να χορηγούμε παράλληλα αρκετά υγρά.

Η εγρήγορση του γονιού, πρέπει να επικεντρώνεται πάντα στην παρακολούθηση της γενικότερης κατάστασης και διάθεσης του παιδιού (επηρεασμένο, συγχυτικό, υπναλέο, με άρνηση να τραφεί, κακό χρώμα, εξανθήματα) και όχι μόνο στο ύψος του πυρετού.

Μιλάμε και ενημερώνουμε πάντα το γιατρό μας. Δεν φοβόμαστε τον πυρετό, αλλά την αίτια του!…

* Η Dr. Άννα Παρδάλη είναι Παιδίατρος.