Σαν τη Χαλκιδική δεν έχει…

Καλοκαίρι σημαίνει θάλασσα, παραλία και νησιά. Για τους Θεσσαλονικείς, όμως, όπως θα μας επιβεβαιώσει κι ο Γιώργος Πετρίδης, σαν τη Χαλκιδική δεν έχει! Και τα δύο “πόδια” της έχουν απίστευτα νερά με τις Καβουρότρυπες να ξεχωρίζουν.

Σε αυτή την ακρογιαλιά, λοιπόν, από το 1997 δεσπόζει (ή, μάλλον, δέσποζε) η περιβόητη “πετρωμένη γοργόνα” που φιλοτέχνησε ο Διονύσης Καρυπίδης κι ήταν το σήμα κατατεθέν της. Ο Δήμαρχος Σιθωνίας, παρ’ όλα αυτά, έχει μία διαφορετική άποψη περί Τέχνης. Ο Γιάννης Τζίτζιος επέμεινε στην είσπραξη προστίμου (531 ευρώ) που επιβλήθηκε στον δημιουργό της γοργόνας λόγω “καταστροφής του φυσικού τοπίου”. Ο κ. Καρυπίδης απέστειλε επιστολή στον Δήμαρχο ζητώντάς του να ανακαλέσει την απόφασή του μα δεν άλλαξε κάτι κι έτσι ο ίδιος κατέστρεψε το δημιούργημά του.

Ευτυχώς που ο Πικάσο γεννήθηκε στην Ισπανία κι ο Άντι Γουόρχολ ήταν Αμερικανός. Ευτυχώς, καλύτερα, που οι Δήμαρχοι των πόλεων που δημιούργησαν, δεν είχαν διαφορετική άποψη περί Τέχνης. Αν “πνίγηκε” μια γοργόνα στα νερά της Χαλκιδικής, ούτε που θα ‘θελα να φανταστώ την τύχη της “συνονόματής” της, στην Κοπεγχάγη, εάν είχε την ατυχία να “γεννηθεί” σε κάποιο ελληνικό λιμάνι.

gorgona-kavourotrypes1