Έρχεται… τσουνάμι

Το νέο μνημόνιο και τα μέτρα που το ακολουθούν θα… χτυπήσουν την πόρτα των Ελλήνων, από τις πρώτες ημέρες του φθινοπώρου. Αυτοί που θα βιώσουν τη νέα πραγματικότητα πιο άμεσα, είναι οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι αγρότες και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες. Οι αυξήσεις στον ΦΠΑ και η μείωση του εισοδήματος, οι περικοπές σε συντάξεις, ΕΚΑΣ και προνοιακά επιδόματα, είναι κάποια από τα θέματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι φορολογούμενοι.

Τα “ραβασάκια” της εφορίας θα είναι πολλά, όπου εκτός από τα εκκαθαριστικά με τον αμετάβλητο ΕΝΦΙΑ και τις φορολογικές δηλώσεις, το φθινόπωρο έρχεται αύξηση του φορολογικού συντελεστή για εισοδήματα από ενοίκια στο 15% από 11% και στο 35% από 33%, ανάλογα με το συνολικό εισόδημα, όπως γράφει σήμερα και το “Βήμα της Κυριακής“.

Υπάρχει ακόμα η δέσμευση της κυβέρνησης ότι έως τον Οκτώβριο θα καταργήσει τις φοροαπαλλαγές και θα ενσωματώσει την Έκτακτη Εισφορά Αλληλεγγύης στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος για τις δηλώσεις του 2016.

Το επίδομα θέρμανσης πρόκειται να μειωθεί τον χειμώνα, στο μισό, ενώ παράλληλα θα αυξηθεί η προκαταβολή φόρου στο 75% το 2015 και στο 100% το 2016 για τους ελεύθερους επαγγελματίες και από το 80% στο 100% για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Οι συνταξιούχοι, στη σύνταξη του Σεπτεμβρίου θα έρθουν αντιμέτωποι με τις πρώτες μειώσεις, οι οποίες θα είναι από την αύξηση της παρακράτησης στις κύριες συντάξεις του ΙΚΑ, από 4% σε 6%. Για όσους λάμβαναν τα προνοιακά επιδόματα τα πράγματα δεν είναι καθόλου ευχάριστα, αφού οι περικοπές θα φτάσουν τα 900.000.000 ευρώ.

Η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ και η εναρμόνιση των κανόνων για τις συντάξεις του ΟΓΑ με αυτά που ισχύουν στα άλλα Ταμεία, έχει προγραμματιστεί επίσης για το φθινόπωρο, ενώ όσον αφορά στους αγρότες, η κατάργηση του ειδικού φορολογικού καθεστώτος φέρνει σταδιακή αύξηση του φόρου από το 13% στο 20% για το 2016 και στο 26% για το 2017.

Περίπου 620.000 αγρότες θα κληθούν να πληρώσουν διπλάσια προκαταβολή φόρου από το 27,5% στο 55%, ενώ παράλληλα αναμένεται να πληρώσουν τριπλάσιο φόρο για το αγροτικό πετρέλαιο και τριπλάσιες ασφαλιστικές εισφορές προς τον ΟΓΑ, στα 180 ευρώ το μήνα.